Presentation
Region Gävleborg Paramedicin / Primärvård

Gävleborgs arbetsterapeuter och fysioterapeuter gör skillnad

Publicerad 10 oktober 2023
Petra Johannesson, vårdenhetschef/fysioterapeut, Björn Jansson, fysioterapeut på Sandviken Södra Din hälsocentral och Jenny Zackrisson, arbetsterapeut på hälsocentralen i Ockelbo. Foto: Alexander Lindström
Petra Johannesson, vårdenhetschef/fysioterapeut, Björn Jansson, fysioterapeut på Sandviken Södra Din hälsocentral och Jenny Zackrisson, arbetsterapeut på hälsocentralen i Ockelbo. Foto: Alexander Lindström

Kom till Region Gävleborg och bli en del av Gävleborgskraften. Här får du möjlighet att bidra, ta ansvar och utvecklas tillsammans med fokus på våra gemensamma patienter.

Frihet och variation för regionens arbetsterapeuter

Det är 22 år sedan arbetsterapeuten Jenny Zackrisson började arbeta inom primärvården i Region Gävleborg.
– Jag har i stor utsträckning möjlighet att styra och påverka min egen tidbok. Drivkraften för mig är att få vara generalist, bredden och variationen i mitt arbetet är stimulerande och utvecklande, säger Jenny som arbetar på hälsocentralen i Ockelbo.
Att hon träffar sina patienter i deras hem är ytterligare något som hon uppskattar med sitt arbete.
– Jag får möta människor i deras sammanhang. Många gånger följer jag dem under lång tid och kan på det sättet se vilken skillnad vi gör. Och det är ju det som driver mig, att få göra skillnad för mina patienter, säger Jenny som även är utbildad handterapeut.
Hon upplever att vidareutbildning och kompetensutveckling är något som uppmuntras inom primärvården i Västra Gästrikland. Under sina år i regionen är det få gånger hon inte har fått gå den utbildning som hon har efterfrågat.
Att möjligheterna till kompetensutveckling är goda är något som arbetsterapeut Emmy Berglund håller med om. När hon tog examen för tre år sedan sökte hon sig till Hudiksvalls sjukhus. Under de år hon har varit på sjukhuset har hon hunnit med väldigt mycket.
– Förutom att jag har fått möjlighet att gå olika utbildningar har jag varvat öppenvård med slutenvård och arbetat mot bland annat stroke-, medicin- och ortopedavdelningen. Så trots att jag har stannat kvar på samma ställe har jag fått testa på väldigt mycket och ändå haft kvar mina arbetskamrater. Det har varit en väldig trygghet, säger Emmy som idag arbetar på kirurgavdelningen och minnesmottagningen.
Trots att Emmys dagar är uppbyggda på liknande sätt är variationen på sjukhuset stor.
– Du vet aldrig vilka som ligger på din avdelning. Eller vad de har varit med om. På kirurgavdelningen kan du ena stunden träffa en ung person som har varit med om en svår bilolycka för att i nästa hjälpa en äldre patient som har fallit i sitt hem.

Jobba med oss. Klicka på länkarna nedan för att se våra lediga tjänster

Malin Westling Sundin, fysioterapeut på Fysioterapi Specialistvård vid Gävle sjukhus, och Emmy Berglund, arbetsterapeut på Hudiksvalls sjukhus.
Malin Westling Sundin, fysioterapeut på Fysioterapi Specialistvård vid Gävle sjukhus, och Emmy Berglund, arbetsterapeut på Hudiksvalls sjukhus.
Fysioterapeuter med många möjligheter

På Sandviken Södra Din hälsocentral arbetar vårdenhetschef/fysioterapeut Petra Johannesson och fysioterapeut Björn Jansson. Björn tog sin examen i juni och har några intensiva månader i bagaget.
– Det är mycket att lära sig men också en utmaning, det var därför jag sökte mig hit. För mig är det viktigt att utvecklas som fysioterapeut, säger han och berättar att han får möjlighet att fördjupa sig kliniskt i både undersökning och behandling.
Tack vare duktiga kollegor och en egen nyfikenhet på teori och vetenskap finns det goda möjligheter att hjälpa det breda spektrum av patienter som söker sig hit. Det finns dessutom utrymme att vara ny på jobbet.
– Vi anpassar introduktionen för nya medarbetare utifrån deras förutsättningar, säger Petra.
Både Petra och Björn tycker att det bästa med arbetet som fysioterapeut i primärvården är att se hur stor nytta deras arbete har för patienternas funktion och livskvalitet. Att de dessutom har många fysioterapeutkollegor med hög samlad kompetens och ett nära samarbete med hälsocentralens övriga yrkeskategorier är ytterligare plus.
Bredd och utvecklingsmöjligheter är det som även Malin Westling Sundin uppskattar med sin arbetsplats. Sedan många år tillbaka arbetar hon på enheten Fysioterapi Specialistvård vid Gävle sjukhus.
– Vi är en stor fysioterapienhet med ungefär 45 personer och det är en stor tillgång. Flera av oss är formellt eller informellt specialister och det finns alltid en kollega att fråga, säger Malin och berättar att lokalerna dessutom är nya, ljusa och har utsikt över hela Gävle.
Malin är specialist inom reumatologi och ingår i ett team som utreder patienter över hela regionen för benskörhet.
– Våra chefer är lyhörda och det finns stora möjligheter att gå betalda utbildningar och testa olika arbetsområden. Dessutom utvecklas den digitala vården, så nu kan man även arbeta på distans.
Malin själv arbetar tillfälligt på distans. Just nu befinner hon sig i ett soligt Kalifornien. Men trots det behagliga klimatet saknar hon sitt sjukhus och sina kollegor.
– Vi har en väldigt bra arbetsmiljö, en god sammanhållning, och vi missar sällan chansen att fika tillsammans, säger hon.

Jobba med oss. Klicka på länkarna nedan för att se våra lediga tjänster

Paramedicin Region Gävleborg och Primärvården Västra Gästrikland

Arbetsterapeuter och fysioterapeuter inom både primärvården och sjukhusvården har stora möjligheter till såväl vidareutbildning som forskning och givande karriärvägar. För att möta kommande pensionsavgångar satsar vi stort på de båda yrkeskategorierna.
Hos oss värnar vi om att du känner dig trygg och har rätt stöd och förutsättningar att utföra ett bra arbete. Vi ser att teamsamverkan och goda relationer bidrar till trygga och nöjda patienter.
För att utveckla vår kollegiala samverkan har vi bland annat haft nätverksträff för länets alla arbetsterapeuter. Där samlade vi drygt 130 personer med fokus på gemenskap, Nära Vård och utveckling av gemensamma arbetssätt i rehabiliteringsprocessen.

regiongavleborg.se