Presentation
Södersjukhuset Arbets- och fysioterapienheten

Kompetensstege ger tydlig karriärutveckling på SöS!

Publicerad 10 oktober 2023
Foto: Gonzalo Irigoyen
Louise Sandberg (sittande mitten), chef för Södersjukhusets arbets- och fysioterapienhet, tillsammans med kollegor som är färdiga samt blivande specialister. Foto: Gonzalo Irigoyen
Louise Sandberg (sittande mitten), chef för Södersjukhusets arbets- och fysioterapienhet, tillsammans med kollegor som är färdiga samt blivande specialister. Foto: Gonzalo Irigoyen

Är du arbetsterapeut eller fysioterapeut och vill ha en tydlig karriärutveckling och jobba på en framåtsträvande arbetsplats? På Södersjukhuset i Stockholm satsar vi på våra medarbetare. Nyligen infördes kompetensstegen för att du ska kunna växa professionellt och trivas!

Kompetensstegen för arbetsterapeuter och fysioterapeuter är framtagen av Region Stockholm och implementerades för ett par år sedan på Södersjukhuset. Den innefattar sex olika steg. Det första steget är för arbetsterapeuter och fysioterapeuter som är nya på jobbet och här handlar det om att utvecklas mot större självständighet och att få djupare kunskap. Det näst sista steget är för dig med klinisk specialistkompetens, medan steg sex betyder att du har doktorerat.
– Syftet är att attrahera medarbetare och få dem att vilja stanna och långsiktigt utvecklas och trivas på jobbet. Vi vill också säkerställa att vi har rätt kompetens för våra patienter och för detta behöver vi få fler specialister. Målet är att ha specialister inom alla områden som vi servar. Med kompetensstegen blir det en tydlig progression för individen, samtidigt som vi lättare kan se vilka kompetensbehov vi har, säger Louise Sandberg, som är chef för Södersjukhusets arbets- och fysioterapienhet och själv legitimerad fysioterapeut och specialist med inriktning mot ortopedisk manuell terapi.

Jobba med oss på Södersjukhuset. Klicka på jobben nedan för mer information och ansök.


Driven arbetsterapeut eller fysioterapeut med intresse för utveckling (Sista ansökningsdag har passerat)

Arbetsterapeut och fysioterapeut till Södersjukhuset sommaren 2024 (Sista ansökningsdag har passerat)

Hållbart arbetsliv
Satsningen har redan gett resultat. I nuläget finns fem färdiga specialister, inom olika kompetensområden, och tre medarbetare med godkänd studieplan på enheten.
– Jag upplever verkligen att personalen inspireras och vågar att ta steget att utvecklas kliniskt och akademiskt. Det är så viktigt för ett hållbart arbetsliv att skapa en miljö där den personliga och professionella utvecklingen står i fokus, framhåller Louise.
Ett resultat av forskning på enheten är ett pilotprojekt med lotstjänst. Lotsens uppgift är att följa patienter som skrivs ut från intensivvården till vårdavdelning och utvärdera effekten av vård och rehabilitering.
– Det är ett konkret exempel på hur man kan påverka vården långsiktigt, menar forskarstudenten Katinka Siesage, som ansvarar för lotsprojektet.
Louise betonar att alla nivåer på kompetensstegen är lika viktiga. Det är inget krav att läsa vidare till specialist, än mindre att doktorera.
– Alla behövs. Och det är ett jättehärligt gäng att bli del av!

Arbets- och fysioterapienheten, AFE – Södersjukhuset

Arbets- och fysioterapienheten, AFE, på Södersjukhuset servar alla kliniker på sjukhuset, förutom barnsjukvård och handkirurgi. Här jobbar cirka 35 fysioterapeuter och 12 arbetsterapeuter. Enheten har nyligen implementerat kompetensstegen, som tydliggör karriärvägar och bidrar till ett hållbart arbetsliv.

Nyfiken? Läs mer på: www.sodersjukhuset.se