Presentation
Södertälje sjukhus Paramedicin

Prisad verksamhet med både bredd och djup

Publicerad 10 oktober 2023
Foto: Ulrich Schulte
Maria Svanborg, Marianna Shamon, Maria Jäderlund och Åsa Linbro trivs på Paramedicin vid Södertälje sjukhus. Foto: Ulrich Schulte
Maria Svanborg, Marianna Shamon, Maria Jäderlund och Åsa Linbro trivs på Paramedicin vid Södertälje sjukhus. Foto: Ulrich Schulte

– På ett litet sjukhus måste man både förkovra sig och hålla bredden. Det kräver utbildning, vetgirighet och en lärande miljö. Det har vi här vilket är ett starkt skäl till att jag blivit kvar så länge, säger Maria Jäderlund, specialistfysioterapeut på Paramedicin, Södertälje sjukhus.

Maria Jäderlund har jobbat länge på Södertälje sjukhus och är idag specialistfysioterapeut inom hjärt- och kärlsjukdom.
– Att jag stannat i alla år beror på varierande arbetsuppgifter och de goda möjligheterna till både personlig utveckling och att utveckla verksamheten. Korta kontaktvägar gör det lätt att förankra nya idéer som också kan bli sjukhusövergripande. Det är inte så tungrott.
En bidragande orsak är att alla chefer inom paramedicin har delade tjänster. Ett exempel är Åsa Linbro som arbetar 60 procent som enhetschef och 40 procent som fysioterapeut på smärtmottagningen.
– Jag kom hit 2017 efter många år inom primär- och företagshälsovården eftersom jag ville lära mig nya saker. Sjukhuset erbjuder en väldigt varierande arbetsmiljö med många och goda möjligheter till att utvecklas, oavsett antal år i yrket.
Marianna Shamon, arbetsterapeut på strokeavdelningen, är inne på samma linje.
– Jag blev färdig med min utbildning 2022 och sökte direkt hit eftersom jag tyckte att sjukhusmiljön var ett bra ställe att komma till som nyutexaminerad. Här har jag många erfarna kollegor som gärna hjälper till och stöder mig. De har gett mig en trygg och fin start i yrkeslivet.

Vi söker en Arbetsterapeut till vår geriatrik på Södertälje sjukhus. Klicka här för att läsa mer och ansöka (Sista ansökningsdag har passerat)

Många återvändare
Åsa flikar in att hon brukar rekommendera studenter att börja sina karriärer i sjukhusmiljö i allmänhet och på Paramedicin i Södertälje i synnerhet.
– Förutom introduktion och mentorprogram ges möjlighet att testa olika områden och hos oss är du aldrig ensam. Många avdelningar är bemannande med två fysioterapeuter och vi jobbar sida vid sida med andra yrkesgrupper, nästan som i par. Det ger verkligen en jättebra start i yrket.
Verksamheten inom paramedicin erbjuder bland annat gemensam träning som friskvårdande aktivitet. Utmärkande är också många återvändare. Tio av de totalt 60 medarbetarna har tidigare arbetat på kliniken.
– När någon slutar brukar jag tyst för mig själv undra hur länge det kommer att dröja innan de ångrar sig. Många kommer tillbaka och det säger en hel del om vilken bra arbetsmiljö som erbjuds här i Södertälje, avslutar Maria.

Paramedicin – Södertälje sjukhus

Paramedicin på Södertälje sjukhus är ett brett verksamhetsområde som omfattar arbetsterapeuter, fysioterapeuter, logopeder, dietister, kuratorer, vårdplanerare, psykolog och friskvårdskonsulent. Verksamheten har vid två tillfällen vunnit regionens pris Gyllene Äpplet som delas ut för att uppmärksamma utvecklande initiativ inom både chefs- och medarbetarledet.

www.sodertaljesjukhus.se