Presentation
Västra Götalandsregionen Närhälsan Rehab

Variation, spännande patientmöten och utveckling

Publicerad 10 oktober 2023
Julia Lundquist, arbetsterapeut på Närhälsan Olskroken rehabmottagning i Göteborg. Foto: Lisa Jabar / AnnalisaFoto
Julia Lundquist, arbetsterapeut på Närhälsan Olskroken rehabmottagning i Göteborg. Foto: Lisa Jabar / AnnalisaFoto

Stimulerande arbetsuppgifter, flexibilitet och stora möjligheter till personlig utveckling erbjuds inom Närhälsan Rehab i Västra Götalandsregionen. Nu behöver Närhälsan rekrytera fler arbetsterapeuter och fysioterapeuter för att möta den ökade efterfrågan från invånarna.

Närhälsan har över sextio rehabmottagningar på olika orter i Västra Götaland och nästan 900 medarbetare. Som arbetsterapeut och fysioterapeut stödjer du invånarna att klara vardagen bättre och leva mer aktivt genom rehabilitering och hälsofrämjande insatser.
– Det bästa med arbetet i primärvården är variationen. Vi tar emot alla typer av patienter i alla åldrar på rehabmottagningen och gör även hembesök. Bredden är väldigt rolig, även om det kan vara utmanande att behöva kunna mycket. Men det finns alltid någon att fråga och det är väldigt högt i tak, säger Julia Lundquist som är arbetsterapeut på Närhälsan Olskroken rehabmottagning i Göteborg.

Stor kunskap inom Närhälsan Rehab
En styrka tycker Julia Lundquist är att det finns en stor samlad kunskap inom Närhälsan. Skulle specialistkunskap behövas är det bara att kontakta någon av de andra rehabmottagningarna. Till exempel har Närhälsan Olskroken rehabmottagning börjat arbeta tillsammans med en mottagning som har stor erfarenhet av rehabilitering för barn.
För vissa patientgrupper, som till exempel psykisk ohälsa, arbetar Närhälsan även med teambesök och har då en gemensam rehabiliteringsplan. Olika roller kan bidra med olika perspektiv och patienterna slipper upprepa samma sak.

Möjlighet till specialisering
Oscar Allard instämmer i bilden av det öppna arbetsklimatet och det omväxlande arbetet. Han är fysioterapeut på Närhälsan Sörhaga rehabmottagning i Alingsås och har, precis som Julia, arbetat inom Närhälsan i fem år.
– I primärvården får du använda hela verktygslådan från utbildningen och du jobbar verkligen med det du är utbildad för. En fördel med Närhälsan Rehab är att du får fördjupa dig inom områden som intresserar dig. Vill du specialisera dig inom exempelvis psykisk ohälsa eller ortopedi, har du stora möjligheter till det, så länge det gynnar våra patienter. Alla har en bred grund och kan möta de flesta patienterna, men det finns stora möjligheter att djupdyka inom det område man tycker är spännande, berättar Oscar Allard.
– En annan fördel med primärvården är att personer själva aktivt söker sig till oss. Alla är motiverade och vill verkligen ha hjälp. Det bästa med jobbet är när man kan hjälpa patienter och bidra till en förbättring i deras liv. Dessutom har vi väldigt roligt tillsammans med våra patienter – det blir många skratt, fortsätter Oscar Allard.
Möjligheten att hjälpa människor återkommer både Oscar Allard och Julia Lundquist till. De pratar varmt om fina patientmöten och hur de får ett annat perspektiv på livet genom att träffa människor i olika situationer.
Friheten att kunna lägga upp sitt schema och flexibilitet i arbetet är fördelar som också båda lyfter. Tempot är högt, och det finns givetvis krav, men på ett tillåtande sätt. För nya medarbetare finns ett mentorssystem där mer erfarna kollegor stöder med kunskap och erfarenhet. För nyutexaminerade är kraven lägre i början och det är viktigt för Närhälsan att varje medarbetare får en bra introduktion.

Oscar Allard, fysioterapeut på Närhälsan Sörhaga rehabmottagning i Alingsås. Foto: Marie de Verdier
Oscar Allard, fysioterapeut på Närhälsan Sörhaga rehabmottagning i Alingsås. Foto: Marie de Verdier

Fler kollegor behövs
Ökad efterfrågan från invånarna i Västra Götaland gör att Närhälsan behöver rekrytera arbetsterapeuter och fysioterapeuter. Både nyutexaminerade och erfarna kollegor uppmuntras att söka.
– Närhälsan passar dig som vill arbeta med många olika patientgrupper och gillar att arbetsdagen bjuder på stor variation. Du behöver inte kunna allt men det är viktigt att du tycker att det är roligt att lära dig nya områden. Det finns stor möjlighet att styra över sin utveckling och fördjupa sig inom det som känns spännande. De som söker sig hit behöver även gilla att träffa olika människor i alla åldrar, säger Julia Lundquist.
En stor fördel med Närhälsan Rehab är att man kan byta både ort och inriktning men fortfarande vara kvar i samma organisation. Genom forskning och utveckling arbetar Närhälsan Rehab för att kunna stödja sina patienter och ge sina medarbetare möjlighet till utveckling.

Närhälsan – Västra götalandsregionen

Närhälsan utvecklar primärvård i världsklass. Vi finns med vårdcentraler och rehabmottagningar på hundratals platser runt om i Västra Götaland, och vår enda vinst är att våra patienter har ett så friskt och skönt liv som möjligt.
Som arbetsterapeut eller fysioterapeut hos oss arbetar du med rehabilitering för invånarnas hälsa och för att hjälpa dem att klara vardagen bättre och leva mer aktivt. Närhälsan har över sextio rehabmottagningar på olika orter och sammanlagt är vi nästan 900 medarbetare. Vi söker fler kollegor som är intresserade av ett omväxlande arbete i en attraktiv organisation.

Emma Ottosson, HR-konsult
Telefon: 076-119 30 62
E-post: jobbainarhalsan@vgregion.se
narhalsan.se