Presentation
Region Västernorrland Habiliteringen / Närsjukvårdsområde väster

Varierande jobb med möjlighet att göra verklig skillnad

Publicerad 10 oktober 2023
Foto: Michael Engman
Theresa Schnitter, arbetsterapeut på strokeavdelningen i Sollefteå, Niclas Alaniemi, fysioterapeut på hälsocentralen i Sollefteå, Gun Axelsson, fysioterapeut i barnteam och Ewa Furberg, arbetsterapeut i ungdom/vuxenteam på Habiliteringen Sollefteå. Foto: Michael Engman
Theresa Schnitter, arbetsterapeut på strokeavdelningen i Sollefteå, Niclas Alaniemi, fysioterapeut på hälsocentralen i Sollefteå, Gun Axelsson, fysioterapeut i barnteam och Ewa Furberg, arbetsterapeut i ungdom/vuxenteam på Habiliteringen Sollefteå. Foto: Michael Engman
Habiliteringen

– Hos oss är varje patientfall unikt. Individanpassade lösningar ger en arbetsmiljö där man ständigt utmanas i sin yrkesroll. Tiden bara flyger i väg, som den alltid gör när man har roligt, säger Gun Axelsson, fysioterapeut i Habiliteringens barnteam.

Habiliteringen i Region Västernorrland erbjuder en arbetsmiljö som är långt ifrån enformig. Fysioterapeut Gun Axelsson berättar om sitt arbete på kliniken som omfattar mottagningar, skolor, förskolor, hembesök och numera även distansarbete via länk.
– Det är sällan några enkla ärenden här; i stället får man utmana sig själv och hitta nya lösningar. Det är en arbetsplats där man ständigt lär sig nya saker och aldrig slutar att utvecklas.
Ewa Furberg, som har varit arbetsterapeut på Habiliteringen sedan 2013, är inne på samma linje.
– Jag jobbar med patienter från i åldrarna 15 år och uppåt. Det finns ingen dag som är den andra lik.
En av de mest givande aspekterna med att arbeta på habiliteringen är möjligheten till långa relationer med patienterna. Ewa berättar att hon ofta följer sina patienter från tonåren in i vuxenlivet – och ibland genom hela livet.
– Det är en jätterolig aspekt av arbetet som inte bara innebär att du kan göra långa vårdplaner, det ger även känsla av meningsfullhet och att kunna göra skillnad på riktigt.
– Ja, här har vi möjlighet att följa upp och anpassa behandlingen över en längre tidsperiod. Detta innebär att man kan fördjupa sitt arbete och se långsiktiga resultat, säger Gun.

Team
Arbetet sker i multiprofessionella team vilket ger en lärande miljö med möjlighet att inspireras av kollegor med olika kompetenser.
På frågan om de kan rekommendera andra arbets- och fysioterapeuterna att söka sig till Habiliteringen i Region Västernorrland kommer svaret snabbt.
– Absolut, om man vill ha en rolig och varierande arbetsmiljö med ständiga yrkesmässiga utmaningar i kombination med möjligheter till långsiktiga patientrelationer är det här man ska vara, säger Ewa.
Gun lyfter även fram det skiftande patientklientelet.
– Det är stor skillnad i svårighetsgrad på våra patientfall och vilka typer av sjukdomar det handlar om. Sammantaget ger det ett omväxlande och spännande jobb som man inte tröttnar på i första taget.

Jobba med oss i Västernorrland. Klicka på länkarna nedan för att se våra lediga tjänster


Är du arbetsterapeut? Klicka här

Är du fysioterapeut? Klicka här

Närsjukvårdsområde väster

Niclas Alaniemi, fysioterapeut som tog sin examen för snart ett år sedan, började på hälsocentralen i Sollefteå direkt efter avslutade studier.
– Jobbet har överträffat alla förväntningar. Jag fick en trygg start och har slussats in i verksamheten av mer erfarna och väldigt trevliga kollegor.

Theresa Schnitter, arbetsterapeut på strokeavdelningen i Sollefteå hade redan lång erfarenhet av yrket när hon började på avdelningen för tre år sedan.
– Jag är utbildad i Tyskland och behövde därför komplettera med en del kurser innan jag fick min svenska legitimation. Under tiden jobbade jag som rehabassistent i verksamheten. Nio månader senare var legitimationen klar och jag fick en tjänst som arbetsterapeut. Här trivs jag med både mitt jobb och mina kollegor, säger Theresa.

Goda utvecklingsmöjligheter
Utvecklingsmöjligheterna inom Närsjukvårdsområde Väster är goda.
– Än så länge har jag mycket att lära i den befintliga verksamheten men jag siktar på att förkovra mig inom yrket när jag blivit mer varm i kläderna. Här finns också stort utrymme för egna idéer och kreativitet inom verksamhetens ramar. Jag har lite planer på att dra i gång olika former av gruppaktiviteter med fokus på bland annat styrketräning och styrkelyft, säger Niclas.
Theresa delar Niclas entusiasm för möjligheterna till kontinuerlig utveckling, och tycker att det är särskilt lyxigt att, som i Tyskland, inte behöva ta ledigt för att delta i kurser.
– Men det allra bästa med jobbet är att träffa så många äldre levnadsglada människor som gärna kämpar för att komma tillbaka efter en stroke, det är jättekul.
– Ja, säger Niclas, det har slagit mig också. Det känns som att även de äldre invånarna i Sollefteå har en vilja att vara aktiva. De kommer inte till mottagningen för att jag ska lösa alla deras problem, de kommer för att få hjälp med att klara sig själva, bli självständiga och inte vara beroende av en massa yttre faktorer. Som fysioterapeut har jag verkligen möjlighet att bidra till folkhälsan genom att tillhandahålla verktyg för ett fortsatt aktivt liv efter sjukdom eller skada. Här kan jag göra positiv skillnad i människors liv vilket känns jätteroligt.

Jobba med oss i Västernorrland. Klicka på länkarna nedan för att se våra lediga tjänster


Är du arbetsterapeut? Klicka här

Är du fysioterapeut? Klicka här

Habiliteringen och Närsjukvårdsområde väster – Region Västernorrland

Närsjukvårdsområde väster har Sollefteå och Kramfors som upptagningsområde och är tillsammans med Närsjukvårdsområde norr och Närsjukvårdsområde söder regionens organisation för att ge den vård som invånarna behöver ofta. Här finns förutom hälsocentraler, primärvårdsjour och mödrahälsovård också akutmottagning, medicin, kardiologi, geriatrik och rehabilitering och neurologi vid sjukhuset i Sollefteå samt mottagningar i Sollefteå, Örnsköldsvik och Sundsvall.

Inom Habiliteringen arbetar vi i team för att utreda, behandla, utbilda och ge information. Vi ska med våra insatser ge stöd och underlätta vardagen för våra patienter. Habiliteringens målgrupp är personer med rörelsehinder, kognitiv funktionsnedsättning och autism. Våra mottagningar finns i Sollefteå, Sundsvall och Örnsköldsvik.

rvn.se