Rehab är en stor del av ortopedin vid Skånes universitetssjukhus där arbets- och fysioterapeuter har nyckelroller i verksamheten.
– Om man vill känna att man gör nytta varenda minut, då är det här man ska vara, säger David Homayoun Latifpour, enhetschef Fysioterapi.
Ortopedkliniken vid Skånes universitetssjukhus är en av Sveriges största ortopediverksamheter. Varje år besöks mottagningarna i Malmö och Lund av 85000 patienter. För verksamhetens fysio- och arbetsterapeuter innebär det möten med ett brett spektrum av olika patienter och diagnoser.
David Homayoun Latifpour, som har lång och bred erfarenhet av fysioterapiyrket började som enhetschef för Fysioterapin i Malmö för tre år sedan.
– Verksamheten präglas av ett bra arbetsklimat, proffsiga kollegor och ett smidigt teamarbete. Här finns också många fysioterapispecialister. Jag kan utan att överdriva säga att vi har en Sveriges bästa ortopedmottagningar.
Viktoria Kellerman är inne på samma spår.
– Jag tog min fysioterapeutexamen 2014 och började direkt inom rygg- och nacksektionen på ortopeden i Malmö. Numera är jag även driftansvarig och samordnare för fysioterapin i verksamheten. Att jag blivit kvar i alla år beror dels på den stora variationen arbetsuppgifter, dels på arbetsplatsen, kollegorna och arbetsmiljön. Jag stortrivs helt enkelt.
Vi söker arbetsterapeuter till VO ortopedi i Malmö/Lund. Klicka här för mer information och ansökan (Sista ansökningsdag har passerat)
Utvecklande
En annan stor fördel, flikar David in, är de goda utvecklingsmöjligheterna.
– Hos oss kan en fysioterapeut nischa sig på ett visst område som rygg, nacke, axlar, fot, idrott, barn, etcetera. Man kan även läsa vidare, ta en masterexamen, bli specialist och forska. Vi var faktiskt först i Sverige med specialisttjänster för fysioterapeuter.
Viktoria påpekar att ortopediverksamheten är en mycket utvecklande miljö.
– Vi är ett bra team och i fysioterapigruppen har vi både nya och mer erfarna medarbetare vilket skapar trygghet. Det finns alltid någon att fråga om råd, oavsett om du är ny eller gammal i yrket. Och att verksamheten bedrivs i multiprofessionella team är utvecklande i sig – det finns alltid något nytt att lära av varandra.
Arbetsterapeut
Michael Tägil har jobbat som arbetsterapeut i verksamheten sedan 2018.
– Jag började direkt efter min examen och på den vägen är det. Att jag blivit kvar beror framför allt på variationen och kollegorna på avdelningen. Vi är en sammansvetsad grupp som verkligen bryr oss om varandra.
Arbetsterapeutkollegan Cecilia Lund har en liknande bakgrund.
– Jag tog min examen 2019 och började här på ortopeden i våras. Att jag sökte mig hit beror främst på att några bekanta rekommenderade kliniken. De visste att jag sökte en verksamhet med goda utvecklingsmöjligheter och där det ständigt finns något nytt att lära, en plats att stanna på. Och då föll valet på ortopeden i Malmö Lund och jag har inte ångrat mig en sekund!
Det bästa med jobbet, säger Cecilia, är den blandade patientgruppen.
– Här möter jag både unga och gamla patienter med många olika diagnoser. Vi arbetar både inom slutenvård och öppenvård, där vi i öppenvården kan följa patienter över tid och där det ges goda möjligheter att djupdyka i yrkesspecifika bedömningar och behandlingar. På arbetsterapin riktar vi då framför allt in oss på handskador.
– Precis, säger Michael. Du har lätt att hitta ett visst område inom ortopedin som du kan specialisera dig på, om du vill det. Det är mycket upp till en själv. Man kan också axla olika ansvarsområden. Jag har till exempel varit teamledare för min arbetsgrupp i Lund under en period.
Teamarbete
Cecilia påpekar fördelen med att arbeta i multiprofessionella team.
– På ortopeden finns en tydlig roll för oss inom rehab. Vi har en självklar roll i vårdkedjan vilket gör att samarbetet med de andra professionerna flyter smidigt.
På frågan om hon kan rekommendera andra arbetsterapeuter att söka sig till ortopedin inom Skånes universitetssjukhus kommer svaret snabbt:
– Absolut, som arbetsterapeut har jag tydliga arbetsuppgifter och en självklar plats i teamet. Här finns också goda utvecklingsmöjligheter och fantastiska kollegor.
Michael instämmer och påpekar att verksamheten även är en bra arbetsplats för nyexade.
– Vi är en stor medarbetargrupp på rehab, så det finns alltid någon att fråga vilket ger en trygg start och brant utvecklingskurva. Jag kan verkligen rekommendera andra arbetsterapeuter att jobba här!
Vi söker arbetsterapeuter till VO ortopedi i Malmö/Lund. Klicka här för mer information och ansökan (Sista ansökningsdag har passerat)
Verksamhetsområde ortopedi vid Skånes universitetssjukhus är en av Sveriges största ortopediverksamheter. Verksamhetsområde ortopedi består av tre vårdavdelningar, varav en är förlagd i Lund och två i Malmö.
Ortopedavdelning 2 och 3 i Malmö är akutvårdsavdelningar med för närvarande 20 vårdplatser vardera. Profilområdet på avdelning 3 är riktat mot akuta patienter med vanligt förekommande ortopediska diagnoser. En del av verksamheten består av planerad kirurgi som till stor del utgörs av rygg-, fot- och nackkirurgi samt planerad kirurgi efter trauma. På avdelning 2 är 6 platser reserverade för utskrivningsklara patienter. Profilområdet på avdelningen är traumarelaterade skador.
Ortopeden har störst rehab-bemanning på hela SUS, fysio- och arbetsterapeuter är nyckelpersoner i flödet med tydliga roller i det de multiprofessionella teamen. Under våren 2024 flyttar ortopedin in i nya moderna lokaler i Malmös nya universitetssjukhus. Välkommen till oss!
skane.se/sus