Presentation
Borås stad Varierande och meningsfullt

Frihet och trygghet i Borås stad

Publicerad 7 oktober 2024
Foto: Ulf Ekström
Anna Wikström, Emma Svensson och Jonas Asp uppskattar friheten och den stora bredd som finns inom den kommunala primärvården. Foto: Ulf Ekström
Anna Wikström, Emma Svensson och Jonas Asp uppskattar friheten och den stora bredd som finns inom den kommunala primärvården. Foto: Ulf Ekström

Arbets- och fysioterapeuterna inom Borås stad får det bästa av flera olika världar. Arbetet är fritt men samtidigt tryggt. De får en stor bredd men även möjlighet att fördjupa sig. Dessutom är dagarna varierande och meningsfulla.

När Emma Svensson skrollade bland arbetsförmedlingens annonser för fysioterapeuter var det en annons som stack ut.
– När jag läste att Borås stad sökte fysioterapeuter kändes det helt rätt. Jag fick känslan av att det var en väldigt trygg plats att arbeta på, vilket var väldigt tilltalande för mig som nyutbildad fysioterapeut, säger Emma.
Så här nio månader senare kan Emma konstatera att den där initiala känslan var helt rätt. Tillsammans med sin arbetsterapeutkollega jobbar hon mot både ett vård- och omsorgsboende och ordinära boenden.
– Jag som fysioterapeut arbetar i par tillsammans med en arbetsterapeut. Det underlättar mycket och jag har alltid någon att vända mig till. Dessutom hjälps vi åt även i det större teamet, säger Emma och berättar att hon förutom tryggheten som genomsyrar arbetet också sätter stort värde på möjligheten att lägga sitt eget schema.
Ytterligare något som bidrar till arbetsglädjen är variationen av både patienter och diagnoser. Som nyutbildad fysioterapeut får hon en bred grund att stå på.

Många möjligheter
Den kommunala primärvårdens stora bredd är en av anledningarna till att arbetsterapeut Anna Wikström har hittat hem inom Borås stad. Det är nu snart 25 år sedan hon, som nyutexaminerad arbetsterapeut, blev erbjuden en tjänst på ett av Borås stads boenden.
Sedan dess har hon arbetat mot vård- och omsorgsboenden, korttidsboenden, arbetat i förflyttningsteamet och utbildat kollegor. Under åren som har gått har hon, genom variationen av arbetsuppgifter och interna samt externa utbildningar, fått en stor bredd och en fördjupad kunskap.
Idag arbetar hon uteslutande med patienter som bor i egna boenden. Dessutom är hon handledare för nya kollegor och studenter.
– Jobbet som arbetsterapeut är väldigt roligt. Ingen annan bestämmer vad jag ska göra. Jag kan till exempel lägga en plan där jag i rehabiliterande syfte handlar i livsmedelsbutik med patienten. Sedan tränar vi på att baka och laga mat tillsammans för att patienten ska bli så självständig som möjligt, säger Anna och berättar att hon under alla år har haft bra arbetsgrupper och chefer.
Anna arbetar i team tillsammans med ytterligare en arbetsterapeut och två fysioterapeuter. Om de åker ut till patienterna tillsammans eller enskilt beror på hur behovet ser ut.
Många av patienterna som är inskrivna i den kommunala primärvården är äldre men spannet av åldrar och diagnoser är brett och innefattar allt från små frakturer till sviterna efter en stroke. Också vårdtiderna varierar, även om det vanliga är att patienterna följs under en längre tid.

Nära och viktiga relationer
Att arbets- och fysioterapeuterna möter patienterna i deras hem tillför ytterligare en dimension till arbetet. De relationer som byggs upp blir givande både för terapeut och patient.
– Jag tycker själv om att prata och många av våra äldre patienter uppskattar mötet med oss väldigt mycket. Många gånger är det kanske pratstunden snarare än träningen som uppskattas mest, säger fysioterapeut Jonas Asp.
Jonas arbetade tidigare på kontor med bland annat ekonomi. Även om arbetet var helt okej kände han att något saknades.
– Jag ville göra något mer, något som kändes viktigt, säger Jonas.
Att sätta sig i skolbänken igen efter att ha fyllt 40 år var en utmaning. Men efter åtta månader som fysioterapeut i Borås stad kan han konstatera att beslutet att byta karriär var helt rätt.
Arbetet inom den kommunala primärvården kräver ett personcentrerat helhetstänk vilket han tycker är spännande och stimulerande.
– Om en person bryter en höft kan vi inte bara fokusera på själva skadan. Vi måste se till helheten och vad målet med träningen är, säger Jonas.
Att han numer inte sitter fast mellan fyra väggar utan arbetar på olika platser och träffar många olika människor är något han sätter stort värde på.
– Variationen är helt klart det som är det roliga. Och precis som Emma och Anna uppskattar jag friheten att jag själv kan styra min dag, säger Jonas.

Borås stad

Som arbets- eller fysioterapeut i Borås stad har du ett meningsfullt, roligt och utvecklande arbete

Du arbetar inom hälso- och sjukvårdsorganisationen i äldreomsorgen eller funktionshinderverksamheten och möter dina patienter i deras egna hem, på vård- och omsorgsboenden, korttidsenheter eller i gruppbostäder.

Du arbetar i ett team för att ge patienten bästa möjliga rehabilitering, vård och omsorg.
Du har ett nära samarbete med sjuksköterskor, biståndshandläggare, omvårdnadspersonal och chefer. Du samverkar med primärvården, slutenvården och andra aktörer.

Vi ser kompetensutveckling som en naturlig del av utvecklingen i yrkesrollen. Alla medarbetares behov av kompetensutveckling sammanställs årligen i en kompetensplan. I Borås stad ser vi karriär som en klätterställning snarare än som en stege. Om du vill klättra uppåt, nedåt, åt sidan eller stanna kvar och växa spelar ingen roll!

boras.se