Fysioterapeut Landslaget

Fysioterapeut i skidlandslaget

Publicerad 10 oktober 2023
Text: Adrianna Pavlica
Towe Söderlund i backen tillsammans med landslagsåkaren Anna Swenn Larsson.
Towe Söderlund i backen tillsammans med landslagsåkaren Anna Swenn Larsson.

Towe Söderlund står redo högst upp i backen på sina skidor under en träningsdag, och är redo att rycka ut dygnet runt. Här berättar hon om vardagen som fysioterapeut för det alpina damlandslaget.

Fysioterapeuten Towe Söderlund har jobbat med landslaget i 13 år. Och det är minst sagt ett brett uppdrag.
– Att jobba inom idrottsmedicin på landslagsnivå handlar om så mycket mer än att bara vara fysioterapeut vid bänken eller i gymmet. Det är mycket runtomkring och man behöver ha ett öppet öga för vad som behöver göras för hela teamet, säger hon.

Högst upp i backen
En vanlig träningsdag i backen börjar tidigt på morgonen.
– Man blir lite en allt i allo i backen, där det kan handla om allt från att ta hand om tidtagningen till att serva tränarna och coacherna och åkarna i det de behöver. Men jag finns framför allt till hands högst upp i backen om något skulle ske, en skada till exempel, då ska jag vara på plats så snabbt som möjligt. Det underlättar om man själv har bra koll på sin egen skidåkning när stor del av arbetsdagen händer i en slalombacke.

”Att träna smartast och med kvalitet är den bästa vägen, särskilt vid skador.”

Gym och akupunktur
Efter lunch väntar behandlingar, och därefter gymmet.
– När det gäller behandling är det mycket ryggar i alpin skidåkning, de belastas tungt och det är väl använda ryggar så det är en hel del mobiliseringar, manipuleringar, akupunktur och andra manuella metoder. När vi är i gymmet hjälper jag till med både den vanliga fysträningen och om någon behöver anpassad träning. Det är också rygg, knän, axlar, allt egentligen, säger Towe Söderlund.

Dygnet runt
Arbetsdagen blir lång, ibland fortsätter behandlingarna efter middagen, men hon skall vara tillgänglig dygnet runt
– Min största utmaning i det här uppdraget är nog att få de här otroliga träningsindividerna att träna smart med sina symptom i kropparna. De tänker oftast att ju mer jag tränar desto snabbare kommer jag fram till målet, men att träna smartast och med kvalitet är den bästa vägen, särskilt vid skador.
Towe Söderlund jobbar också på en praktik i Mora.
– Mycket av jobbet ute i världen med skidlandslaget kan jag ta med mig till patienterna hemma, man lär sig så otroligt mycket. Det är ett fantastiskt roligt jobb och vill man hit är ett tips att bredda sig så mycket som möjligt och samla på sig erfarenhet, för det behöver man.